Mentálisan egészségesebbek azok a kisebbségi bakfisok, akik népük hagyományos viseletét hordják - állapították meg meglepve brit kutatók.
A népviselet javítja a mentális egészséget
A londoni Queen Mary Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy a népviseletben járó bangladesi lányoknak kevesebb viselkedési és érzelmi zavaruk volt, mint azoknak, akik nyugati divat szerint öltözködnek - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati tévé és rádió weboldala.
A kutatók ezer fehér bőrű brit és bangladesi 11-14 éves kis kamaszt vizsgáltak kérdőíves módszerrel. A kérdések a kultúrájukra, társadalmi életükre, egészségükre vonatkoztak, de voltak közöttük olyanok is, amelyeket külön úgy fogalmaztak meg, hogy előhozzák az esetleges érzelmi vagy mentális problémákat.
Kiderült, hogy lényegesen kevesebb viselkedési és mentális zavar volt azoknál a bangladesieknél, akik hagyományos nemzeti ruhát hordtak, mint azoknál, akik európai divatú ruhadarabokat is viseltek. De amikor nemek szerint külön is megnézték az eredményt, azt tapasztalták, hogy a népviselet csak a lányokra volt jó hatással.
Azoknál a fehér bőrű brit kamaszoknál, akik saját választásukból idegen kultúrák népi ruhadarabjait is viselték nem találtak hasonlót.
A kutatásvezető Kam Bhui professzor meglepetésnek minősítette az eredményt. Arra számított, hogy a népviseletet hordó lányok, akik tehát kevéssé integrálódtak a többségi társadalomba, stresszesebbek.
A professzor az eredményt azzal magyarázta, hogy a népviselet szorosabb családi kötelékekre utal, és ezek bizonyos védettséget adhatnak a mindennapok feszültségeivel szemben. Végső következtetése pedig az volt, hogy nagyobb segítséget kell nyújtani azoknak, akik hagyományos kultúrákból érkezve kezdenek integrálódni a nyugati társadalmakba, mert mentálhigiénésen sebezhetőbbek."